top of page
Lápiz

Recursos

El Departament d'Educació ha ofert a escoles i instituts unes recomanacions perquè els alumnes facin activitats durant el confinament. Entre les activitats que es plantegen, algunes es poden fer per mòbil o ordinador. La Generalitat ha remarcat, però, que en cap cas seran considerades lectives o avaluables perquè hi ha famílies que no es podran connectar a internet i això "implicaria incidir en la no equitat".

Educació planteja que, en alguns casos, es proposi als alumnes tasques que puguin fer de manera autònoma "amb consultes telemàtiques al professorat quan convingui".

Les recomanacions educatives davant el confinament es divideixen per etapes i hi ha suggeriments com aquests:

Educació infantil:

  • Llegir contes, que ells els expliquin després

  • Fer un diari amb retalls d'imatges, converses o dibuixos

  • Representar una història amb titelles o a través d'escenificació

  • Ajudar en les tasques de la llar.

  • Jocs de taula,

  • Experiments (Manual de experimentos Dinamiks Aprenent amb les mans)

  • Gravació d'un àudio o un vídeo amb un conte, una cançó o un relat amb l'infant com a protagonista, i escoltar-lo o veure'l.

  • Instal·lar a la tauleta alguna de les apps referenciades al portal Toolbox (jugar-hi sempre acompanyats) o jocs d'Edu365.

  • També proposa caminar, saltar o fer equilibris, si és possible, tot i que no té un espai per fer-ho a casa ho té complicat.

Educació primària:

  • Escoltar un audiollibre,

  • Visitar museus virtuals i fer relats o dibuixos de la visita,

  • Fer un còmic o activitats matemàtiques. (On és més barat? Fer una llista de coses per comprar anotant el preu que té en diferents botigues online. Identificar quin és el preu més barat, el més car i la diferència de diners d'estalvi en comprar el més barat.)

  • Visualitzar pel·lícules i altres programes com: "InfoK", "Manduka", "Una mà de contes", "Quèquicom?", "Fish & Chips", i recollir en el diari idees o aspectes destacats.

  • Inventar representacions amb joguines, titelles, obres de teatre.

  • Pensar i planificar les vacances escollint llocs per visitar i itinerari (Google maps).

  • Jocs de taula, Lego, Tangram, puzzles, maquetes, experiments amb "Dinamiks" o jocs amb les apps de Toolbox.

  • Ajudar a les tasques de casa.

Sin título-4.png
edu3_color.png
dfgd.png
top-content_edited.png
do-get.jpg
8a345100-f1e5-11e9-988e-51cc4533e704.png

RECURSOS EDUCATIUS D'EDUCACIÓ FÍSICA

COMUNITAT DELS PETITS

Todos los parendizajes más importantes de la vida, se hacen jugando.

Francesco Tonnuci

COMUNITAT DELS MITJNS

El juego, es la forma más elevada de insvestigación.

Albert Enstein

COMUNITAT DELS GRANS

Mientras juega, un niño siempre se comporta más allá de su edad, por encima de su comportamiento diario.  Mientras juega, es como si fuera más grade de lo que es.

Lev Vigotsky

L'alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, a través del qual obtenim els nutrients i l'energia que permeten cobrir els requeriments de l'organisme.

Ara bé, l’acte de menjar, a més de ser un procés nutritiu, té connotacions importants de convivència  que configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l’estat de salut de la persona.

Les diferents maneres de menjar de cada país estan definides, entre altres factors, pel territori, per les seves tradicions, la història i l’economia. El menjar és, sens dubte, un element d’identificació cultural; per tant, és important mantenir i potenciar els hàbits alimentaris propis de l’àrea mediterrània, adaptats als canvis sociològics i culturals que es van produint.

salut i benestaR: cuidem alimentació

petits canvis per menjar millor

La guia alimentària “Petits canvis per menjar millor" és una nova eina per identificar aspectes claus que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la vostra alimentació.

Alimentació Primera Infància

Alimentació Saludable en etapa escolar

Petits canvis per menjar millor

Colors, Sabors i Marxa!

Recomanacions sobre Màquines Expenedors

Consells Piràmide d'alimentació Saludable

Consells per menjar a l'aire lliure

Gaudir d'un pes saludable des de petits

Millorem esmorzars i brenars

La vida saludable influeix de manera directa en el benestar, l'equilibri personal i la qualitat de vida. Aconseguir-ho, depèn de l'estil de vida i dels hàbits diaris.

Fer activitat física regularment aporta benestar a la vegada que ajuda a prevenir malalties com la diabetis, la hipertensió,  el sobrepès i l’obesitat, els infarts del cor, les demències i alguns tipus de càncer.

Fer activitat física per tenir una bona salut i prevenir malalties és fàcil!

Si voleu descobrir com fer de l’activitat física un hàbit que us farà sentir bé, cliqueu en el següent enllaç.

salut i benestaR:

EL PAPER DE L'ACTIVITAT FÍSICA

Ser actiu cada dia és important per al creixement i desenvolupament saludables dels nadons, nens petits i preescolars.

 

Per a aquest grup d’edat, cal fomentar l’activitat de qualsevol intensitat, inclosa l’activitat lleugera i l’activitat física més energètica.

S’ha d’estimular els nadons perquè estiguin actius durant tot el dia. Abans que el vostre bebè comenci a gatejar, engresqueu-lo a estar físicament actiu agafant, agafant i empenyent, movent el cap, el cos i les extremitats durant 

les rutines diàries i durant el joc al terra supervisat, incloent el temps en posició mirant el terra. Una vegada que el nadó es pugui moure, animeu-lo a estar el més actiu possible en un entorn de joc segur, supervisat i creatiu.

Els nens petits que puguin caminar pel seu compte han d’estar físicament actius cada dia durant almenys tres hores, al llarg de tot el dia, a l’interior o a l’exterior de casa. Per facilitar que tota l’activitat física sumi tres hores, es recomana limitar al màxim l’ús del carret, i facilitar que simplement l’infant pugui moure’s lliurement: posar-se dret, rodar i jugar, així com fer una activitat més energètica com pot ser saltar o córrer i saltar. El joc actiu, com ara utilitzar un marc d’escalada, pujar en una bicicleta i jugar a l’aigua, és el millor camí perquè aquest grup d’edat es mogui.

 

Els infants de menys de 5 anys no han d’estar inactius durant llargs períodes de temps, excepte quan estan adormits. Veure televisió, viatjar en cotxe, autobús o tren, o lligar-se a un carret durant llargs períodes de temps no és bo per a la salut i el desenvolupament d’un infant. Hi ha una evidència creixent que aquest comportament pot augmentar el risc de tenir una mala salut.

 

Idees d’activitat física lleugera serien estar dempeus, moure’s, caminar i practicar un joc poc energètic.

Idees d’activitat física vigorosa per a infants que caminen sols serien joc actiu, córrer, saltar, anar amb bicicleta, ballar, nedar i escalar.

 

En infants a partir de 5 anys es recomana fer un mínim de 60 minuts d’activitat física moderada o intensa cada dia. Aquests 60 minuts diaris han d’incloure activitats aeròbiques, que poden ser des de caminar a bon pas fins a d’altres activitats d’intensitat més vigorosa −com córrer i jugar al parc−, que han de fer almenys tres dies a la setmana. Aquest tipus d’activitats han d’ocupar la major part dels minuts d’activitat física. Almenys tres dies per setmana han de realitzar activitat física vigorosa.

 

Activitats de força muscular, com abdominals i flexió de cames, com a mínim tres dies a la setmana.

 

Activitats de reforç dels ossos, com saltar a corda o córrer, almenys tres dies per setmana.

Crèixer en Salut: Piràmide d'Activitat Física a l'infància i l'adolescència

Fes-ne 10: En moviment a l'escola

10 Trucs per ser més actius

INFANTS DE MENYS DE 5 ANYS

Quanta activitat física he de fer per gaudir d’una bona salut?

INFANTS DE MÉS DE 5 ANYS

Guía de prescripció d'Exercici Físic per la Salut

Piràmide de l'activitat Física

Mou-te i passa-t'ho bé.

La Generalitat de Catalunya ha dissenyat les rutes saludables, que estan dividides en prop de 300 municipis de la geografia catalana i sumen més de 2.700 quilòmetres. L’objectiu és afavorir la pràctica de l’activitat física.

A més a més, tots tenen un valor afegit, ja que poden tenir interès històric i patrimonial, estar situats en indrets especialment interessants o de medi natural, o seguir el trajecte d’antigues vies de ferrocarril, canals, camins de roda, etc. Tots els recorreguts asseguren la dosi d’activitat física necessària per la nostra salut, recomanada en 30 minuts diaris a bon ritme.

rutes saludables

Sin título-3.png

Ruta Saludable Móra d'Ebre

Ruta Saludable Flix

Ruta Saludable Móra la Nova

bottom of page